Jumaat, 6 Disember 2013

CERITA SABASUN

 Sabasun, pasaraya yang paling popular buat masa ini. Sebelum cerita kepopularan pasaraya ini berkembang biak di seluruh pelusuk dunia pada dan maya, saya juga pernah menulis artikel berkenaan pasaraya tersebut. Artikel ini saya tulis pada 12 Ogos yang lalu, tanpa mengaitkannya dengan kisah-kisah politik. Ianya sekadar berkongsi pengalaman dengan rakan-rakan FB. Saya 'up' kembali penulisan ini buat tatapan rakan-rakan blogging, jika ada kebaikan manfaatkanlah, jika sebaliknya kesampingkan sahaja ia.Semalam telah berlaku satu sejarah kepada saya di pasaraya yang paling saya gemari.

Sabasun, singkatan dari 'Sabar Sungguh', boleh dikatakan menyediakan barang keperluan pelanggan, pasaraya yang mengutamakan Islam, serta perjuangan Islam yang sebenar, diusahakan oleh orang Islam yang berimu Islam, pekerja pula 100% Islam.

Memasuki pasaraya ini, hati terasa sangat tenang kerana telinga kita dihiburkan dengan alunan ayat-ayat al-Qur'an, zikir-zikir. Azan pula berkumandang apabila tibanya waktu solat, untuk mengingatkan para pelanggan dan pekerja tentang kepentingan solat. Mata pula dihidangkan dengan skrin ayat al-Qur'an, hadis-hadis serta tazkirah ruhani.

Di sana sini, bendera Palestin bergantungan.Melihat perawakan pekerja juga, amat menyejukkan hati memandang. Pakaian para pekerja yang disediakan (terutamanya wanita) menutup aurat dengan baik. Terjatuh hati bila melihat tulisan poster melekat pada kaunter bayaran lebih kurang bunyinya "TIDAK DIBENARKAN PEKERJA WANITA DAN LELAKI BERDUA-DUAAN DALAM SATU KAUNTER".

Oppss...dah melalut, dapat promosi percuma pula pasaraya ini. Semalam, sebenarnya saya ke pasaraya Sabasun, membelek-belek barangan kaca. Tiba-tiba satu barang yang balutan kotaknya tidak kemas, jatuh berderai pecah apabila saya cuba untuk membukanya. Hati tidaklah berdebar kerana harga barang masih mampu untuk 'dibayar ganti rugi'. Ringkas cerita, apabila bersedia untuk membuat bayaran, staf pasaraya cakap: "Tak payah bayar, Kak...kat sini memang macam tu"

Alhamdulillah, masih banyak sebenarnya wujudnya perniagaan sebegini. Saya doakan agar perniagaan Sabasun terus maju, di bawah Redha ILAHI.

Jom, beli barang dapur kat Sabasun...halaalan thoiyyiban..." Hidup Ini Indah Jika Segalanya Kerana ALLAH"

Tiada ulasan:

Catat Ulasan