Rabu, 8 Disember 2010

PELACUR, ANJING DAN KEHIDUPAN

Dalam hadis, Nabi s.a.w bersabda:

“Diampunkan dosa seorang pelacur yang melintasi seekor anjing yang berada di tepi sebuah telaga yang lidahnya terjelir. Hampir kehausan membunuhnya. Maka pelacur itu pun menanggalkan kasutnya, lalu dia ikat kasut itu dengan tudungnya lantas dia menceduk air untuk anjing tersebut. Dia diampunkan disebabkan kejadian itu” (Riwayat al-Bukhari).

Saya merenung panjang setiap kali mengingati hadis ini. Betapa luasnya rahmat Allah kepada hamba-hambaNya. Betapa luas peluang yang diberikan untuk setiap insan mendapat keampunanNya, yang lantas akan memasuki syurga yang tidak tergambar keindahan dan segala kurnia yang ada dalamnya. Betapa Allah itu Pengasih, kadang-kala dengan amal yang sedikit dijadikan sebab untuk diberikan keampunan yang besar.

Namun rahmat Tuhan itu selalu kelihatan hambar disebabkan lidah-lidah sesetengah mereka yang mengaku diri mewakili Tuhan untuk berbicara tentang agamanya. Mereka ini kadang kala yang memakai bahasa, baju dan gelaran agama, seakan mewakili Tuhan dan Nabi. Malangnya, mereka tidak membawa misi rahmat seperti yang diajar oleh Alah kepada NabiNya s.a.w

Mereka itu selalu gambar Allah penuh dengan sifat keras, tanpa ihsan dan kesian, hanya tahu menghukum dan melaknat. Di manakah keindahan rahmat Allah seperti yang digambarkan dalam hadis di atas?! Di manakah imbangan yang terkandung dalam firman Allah:

“Khabarkanlah kepada hamba-hambaKu bahawa Akulah Yang Maha Pengampun lagi Maha Mengasihani, Dan bahawa azabKu, adalah azab yang tidak terperi sakitnya” (Surah al-Hijr 49-50)

Hina Dan Mulia

Perkataan yang digunakan dalam hadis tentang perempuan tersebut ialah mumisah iaitu perempuan yang terkenal dengan perbuatan zina, seperti perempuan lacur. Perempuan seperti itu sentiasa buruk pada nilaian mana-mana masyarakat pun. Ada pun anjing binatang yang dianggap hina dalam kebanyakan masyarakat. Perumpamaan ‘engkau bagaikan anjingkan’ adalah ungkapan buruk dalam berbagai bangsa dan budaya.

Namun, seorang wanita penzina mendapat keampunan Allah S.W.T disebabkan seekor anjing. Siapalah pelacur atau penzina di mata manusia, dan apalah yang ada pada seekor anjing pada penilaian manusia?! Namun, air yang diberikan oleh pelacur atau penzina kepada anjing menyebabkan dia mendapat rahmat dan keampunan. Apatah lagi jika seorang yang baik memberikan bantuan kemanusiaan kepada sesama insan.

Apakah Syurga Murah?

Kita mungkin tertanya-tanya: alangkah murahnya syurga, dosa yang besar seperti kegemaran berzina dapat dipadamkan dengan beberapa teguk air yang diberikan kepada anjing. Apakah ini bererti jika seseorang itu perasuah atau penzalim besar maka dia akan diampunkan dengan membuat jamuan rakyat atau dengan beberapa hidangan yang dihantar ke masjid? Sudah pasti tidak demikian! Jika itulah tafsirannya, hadis ini akan menjadi lesen manusia berbuat berbagai kesalahan, lalu dia diampunkan dengan sedikit bantuan dan sedekah yang dihulurkan. Tidak begitu!

Perkara yang utama yang menentukan nilai dan harga setiap amalan adalah apa yang terkandung dalam jiwa atau jantung hati pengamalnya. Inilah perkara paling sukar hendaklah dicapai dan dijaga. Keikhlasan dan kejujuran. Ia tersimpan dalam jantung hati insan. Allah mengetahuinya. Tiada ruang berpura-pura dalam jiwa. Ia melahir diri yang insaf dan tawaduk kepada Allah.

Amalan yang sama mempunyai nilai berbeza di sisi Allah disebabkan berbezanya keikhlasan dan kekusyukan jiwa pengamal-pengamalnya. Nilai solat dua rakaat setiap kita, mungkin tidak sama di sisi Allah berdasarkan kekusyukan pengamalnya. Bahkan solat dua rakaat yang seseorang lakukan dari masa ke semasa juga tidak sama di sisi Allah disebabkan perbezaan keikhlasan dan kekusyukan ketika mengamalkannya. Maka dua orang yang berada dalam saf solat yang sama, belum tentu mendapat ganjaran yang sama. Boleh jadi beza antara mereka bagaikan langit dan bumi.

Demikianlah amalan baik sesama manusia atau terhadap haiwan dan alam, Allah mengetahui hakikat yang tersimpan dalam jantung hati setiap yang melakukan amalan itu. Perbuatan mungkin kelihatan sama, namun nilai kejujuran dan penyerahan jiwa kepada Allah, tidak semestinya sama. Menderma, berbudi bahasa, tolong menolong dan seumpamanya adalah amalan yang baik pada zahirnya. Nilaian di sisi Allah pada keikhlasan dan keinsafan diri pengamalnya. Sebab setiap pembuat kebaikan itu tidaklah semestinya sama kadar kejujuran yang ada dalam jiwa mereka.

Banyak Dan Sedikit

Bahkan kadang-kala mungkin ada amalan yang sedikit tapi nilaiannya lebih besar dari amalan yang banyak. Ini disebabkan apa yang terkandung dalam jiwa pengamalnya. Seorang miskin yang menderma RM 10, mungkin akan mendapat ganjaran yang lebih dari seorang kaya yang menderma RM1000. Sekalipun nilainya cuma RM10, tetapi itulah kadar yang dia termampu. Kadar itu pula besar bagi dirinya yang hanya bergaji 10 atau 15 ringgit sehari.

Dia mengeluarkan RM 10 dengan penuh erti dan berat, sekalipun mungkin lekeh bagi orang lain. Dia keluarkannya dengan penuh ikhlas dan insaf terhadap kurniaan Allah. Sudah pasti derma seperti itu berbeza di sisi Allah dibandingkan derma RM1000 yang dikeluarkan oleh seorang berharta dengan kesombongan, atau kurang keikhlasan, atau ada tujuan tertentu; tanpa rasa insaf dan mengharap ganjaran Allah. Sekalipun RM10 lebih kecil, tetapi ia lebih bernilai di sisi Allah. Namun, jika kadar yang besar dikeluarkan dengan jiwa yang luhur, pastilah ganjarannya lebih.

Tidak Sampai Ajaran

Demikian juga pelacur tadi, perbuatannya mungkin nampak ringkas iaitu memberi minum kepada seekor anjing, namun mungkin jiwanya penuh dengan insaf dan mengharapkan kurniaan Tuhan kepadanya atas perbuatan baik itu, maka dia pun diampun, dan dibuka jalan kebaikan. Mungkin juga perbuatan lacur yang dilakukan selama ini kerana keadaan yang memaksanya, atau kehidupan yang mendesaknya, atau suasana yang mengheretnya begitu. Allah tahu tentang dirinya, Allah tahu tentang nilai-nilai luhur yang ada dalam jiwanya. Memberi minum kepada anjing yang kehausan itu satu bukti dari nilai baik dalam dirinya itu. Allah ampuninya. Demikian Allah akan ampuni hamba-hambaNya yang baik yang berada dalam suasana yang sama.

Berapa ramai orang-orang bukan muslim yang sangat baik kepada masyarakat manusia, haiwan dan tumbuhan-tumbuhan. Malangnya, umat Islam atas kelemahan dan kegagalan menjadi contoh yang baik menyebabkan Islam tidak sampai kepada mereka dengan cara yang sebenar lagi meyakinkan. Saya percaya Allah akan mengampuni mereka, sekalipun ada kelemahan pada diri mereka. Namun, kebaikan yang mereka tunjukkan, yang dilakukan dengan jiwa yang luhur, ada nilai di sisi Allah. Apatah lagi menyebut:

“Kami tidak akan mengazab, sehinggalah Kami mengutuskan rasul” (Surah al-Isra; ayat 15).

Maksudnya, sehingga ajaran rasul atau utusan Allah itu sampai kepada seseorang, barulah dia dikira bersalah jika enggan mengikutnya. Ajaran Islam yang sebenar gagal disampaikan kepada kebanyakan masyarakat manusia di dunia ini. Selain media Barat yang memburukkan wajah Islam, umat Islam sendiri pun tidak berdakwah dan gagal menjadi contoh yang baik. Ramai manusia hidup atas nilai-nilai kebaikan yang ada dalam jiwa mereka tanpa berpeluang menikmati tauhid yang benar. Semoga Allah mengampuni mereka. Bahkan mungkin mereka lebih mendapati keampunan Allah, dibandingkan kita yang mengetahui ajaran para rasul, tetapi gagal menanamkan nilai-nilai luhur dan jujur dalam jiwa.

Insafi Diri

Hadis ini juga mengingatkan kita agar jangan memandang hina kepada orang lain. Ya, perbuatan yang salah memang dihukum salah, dosa tetap dosa. Namun, kedudukan pelakunya di sisi Allah, hanya Allah Yang Maha Tahu. Mungkin satu hari mereka mendapat keampunan melebihi orang lain. Ini semua kerana keikhlasan dan keinsafan jiwa setiap insan tidaklah sama. Mungkin seseorang kelihatan baik kerana lahir dalam suasana yang baik. Seseorang lain mungkin menjadi jahat kerana keadaan hidup yang melingkunginya. Namun, jika pada dalam jantung hatinya keikhlasan, kejujuran dan keinsafan diri, dia akan menemui jalan keampunan Tuhan Yang Maha Adil Lagi Penyayang. Semoga kita semua tawaduk serta insaf terhadap kelemahan diri sendiri dan kelebihan yang mungkin dimiliki oleh orang lain, sehingga dia mungkin disayangi Allah lebih daripada kita! Dengan keinsafan dan perasaan tawaduk itu, diharapkan kita juga mendapat keampunan Allah!

SUMBER: http://drmaza.com/home/?p=1191#more-1191


"Hidup Ini Indah Jika Segalanya Kerana Allah"

12 ulasan:

 1. Assalamualaikum kitak..:)

  Moga kitak sihat hendaknya..

  Bisa saja Allah mencampakkan orang yang taat mengerjakan ibadah ke dalam neraka lantaran ada riak di dalam hatinya.

  Dan tidak hairan Allah boleh menempatkan orang yang sering melakukan maksiat ke dalam syurga~Nya apabila dia bertaubat dengan taubat nasuha dan meninggalkan sejurus selepas bertaubat kerana keampunan dan rahmat Allah Taala..

  BalasPadam
 2. Salam Ros

  Semoga sihat dan diredhai Allah.

  Hakikatnya ramai orang yang menderma atau bersedekah mengharapkan sekurang-kurangnya terima kasih daripada penerima, apatah lagi ada yang mengharapkan sanjungan, membalas balik jasa-jasanya dan sebagainya. Jika begini bagaimana akan dapat rahmat Allah..

  Kemudian apabila kita dengar ceramah biasanya kita akan mendengar kejaiban bersedekah, dengan itu bila kita bersedekah kita mengharapkan keajaiban.. tidakkah itu seumpama kita menjadikan keajaiban itu sebagai tujuan kita.. bukan lilllah?

  Tentang azab pula Allah hanya mengazab orang-orang yang derhaka, itupun setelah diberi peringatan.. Allah hanya menurunkan azab setelah peringatanNya tidak diendahkan.. Kepada orang-orang yang beriman (jika Allah turunkan musibah seperti tsunami) Allah tidak mengazab tetapi sebagai tanda kasihsayang (teguran) sebab itulah selalu Allah cantumkan ghafur dengan rahim dalam kebanyakan Firmannya. Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang.. Allahua'lam

  BalasPadam
 3. Salam Ros,

  Orang yang jahil tentang hukum sesuatu perbuatan yang dibuatnya tidak jatuh 'hukum Allah' ke atasnya.

  Anjing salah satu haiwan sorga.

  BalasPadam
 4. Assalamualaikum semua,

  Terima kasih Ros atas peringatan. Semoga kita menjadi lebih baik dari sebelumnya. ameen.

  BalasPadam
 5. ABD RAZAK:

  Waalaikumussalam...

  Alhamdulillah, kamek sihat. Semoga kitak lebih-lebih lagi hendaknya,InsyaAllah.

  Amalan yang sedikit jika dilakukan dengan hati yang ikhlas pasti diganjari Allah. Begitu juga dengan kejahatan akan diganjari-Nya berdasarkan apa yang dilakukan walaupun sedikit.

  Allah (S.W.T) telah berfirman, maksudnya:

  "Maka sesiapa berbuat kebajikan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)! Dan sesiapa berbuat kejahatan seberat zarah, nescaya akan dilihatnya (dalam surat amalnya)!(Surah Al Zalzalah:7-8)

  BalasPadam
 6. KAK WERDAH

  Salam :)

  Semoga akak juga sentiasa berada dalam redha-Nya.

  Bagi saya, kebaikan jika dilakukan dengan hati yang luhur dan ikhlas pasti ada ganjarannya sebagaimana telah dijanjikan oleh Allah dalam ayat-ayat yang berikut:

  "Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh sesungguhnya Kami akan hapuskan dari mereka kesalahan-kesalahan mereka dan Kami akan membalas apa yang mereka telah kerjakan dengan sebaik-baik balasan." (al-Ankabut:7)

  "Dan orang-orang yang beriman serta beramal soleh, sudah tentu Kami akan masukkan mereka dalam kumpulan orang-orang yang soleh (dengan mendapat sebaik-baik balasan)." (al-Ankabut:9)

  "Sesiapa yang beramal soleh, dari lelaki atau perempuan, sedang dia beriman, maka sesungguhnya Kami akan menghidupkan dia dengan kehidupan yang baik dan sesungguhnya kami akan membalas mereka, dengan memberikan pahala yang lebih dari apa yang mereka telah kerjakan. (al-Nahl:97)

  Banyak lagi ayat-ayat yang menunjukkan kepada kita tentang janji Allah terhadap amal manusia. Janji Allah itu pasti.Maka sesiapa yang melakukan amalan dengan hati yang ikhlas sudah pasti mendapat apa yang dijanjikan.

  Wallahu A'lam.

  Terima kasih, komentar yang panjang ye Kak :)

  BalasPadam
 7. Salam :)

  KAK ANI:

  Orang yang jahil tentang sesuatu hukum memang tidak jatuh 'hukum Allah' ke atasnya, namun membiarkan diri terus jahil tanpa berusaha mencarinya pasti dihukumi Allah.

  Wallauhu A'lam.

  BalasPadam
 8. salam kak ros..

  tsentuh dgn entri ni..speechless.

  BalasPadam
 9. Waalaikumussalam :)

  KAK NISHA: Peringatan ini ditujukan untuk diri sendiri juga yang sentiasa alpa terhadap-Nya.

  Semoga perkongsian ilmu ini mampu menjernihkan segala yang keruh di hati kita. InsyaAllah.

  Terima kasih.

  BalasPadam
 10. Salam :)

  DEENA: Akak juga terkesan hati membaca artikel ini, sebab itu di'copy-paste'kan supaya pembaca/pengunjung blog ini dapat sama-sama mengambil iktibar darinya.

  Terima kasih :)

  BalasPadam
 11. susah untuk tidak melabel dan menghukum... tetapi itu yang wajib kita ajar hati dan tindakan kita kan...
  moga usaha dan amalan baik kita diterima Allah

  BalasPadam
 12. Salam Kak Normah :)

  Mujahadah yang kuat mampu mengelakkan diri kita dari melabel dan menghukum orang lain.

  Sebaiknya, kita gunakan cara yang berhikmah untuk membantu mereka yang terleka dan tersilap membuat perhitungan; sama ada mencegah dengan tangan,lisan ataupun hati.

  Rasulullah (S.A.W) telah berpesan melalui sabda baginda yang bermaksud:

  "Barangsiapa dari kamu melihat kemungkaran, maka hendaklah dia mengubahnya dengan tangannya. Jika tidak mampu, maka lidahnya. Jika tidak mampu, maka dengan hatinya, dan yang demikian itulah selemah - lemah iman."

  Hukuman itu adalah hak Allah, dan Dia jualah yang berhak menentukan segalanya.

  Sewajarnya, kita hendaklah menilik diri sendiri dahulu, seterusnya mengambil pengajaran atas apa yang berlaku di sekeliling kita,insyaAllah hidup kita semua pasti selamat.

  Wallahu A'lam.

  BalasPadam