Isnin, 19 Julai 2010

KISAH PENJUAL TEMPE

Entah mengapa kaku sungguh jari jemari saya hendak merakam kata. Terasa bagaikan tak kena belaka.Bila sahaja jari jemari sudah mula mahu meluah kata, hanya sepatah dua yang mampu dibicara.

Sekadar untuk berkongsi rasa, berkongsi cerita, jua berkongsi pahala...insyaAllah. Sama-sama kita renungi dan manfaati kisah dibawah. Kisah ini saya titip dari laman 'Facebook'.

Tidak diketahui sama ada ceritanya benar belaka ataupun sekadar direka. Tidak juga diketahui sumbernya, apapun pengajaran darinya amat berharga untuk kita manfaati bersama. Selamat membaca ...


Ada sebuah kampung di pedalaman Tanah Jawa. Di situ ada seorang perempuan tua yang sangat kuat beribadat. Pekerjaannya ialah membuat tempe dan menjualnya di pasar setiap hari. Ia merupakan satu-satunya sumber pendapatannya untuk menyara hidup. Tempe yang dijualnya merupakan tempe yang dibuatnya sendiri.

Pada suatu pagi, seperti biasa, ketika beliau sedang bersiap-siap untuk pergi menjual tempenya, tiba-tiba dia tersedar yang tempenya yang diperbuat daripada kacang soya hari itu masih belum menjadi, separuh jadi.Kebiasaannya tempe beliau telah masak sebelum bertolak. Diperiksanya beberapa bungkusan yang lain. Ternyatalah kesemuanya belum masak lagi.

Perempuan tua itu berasa amat sedih sebab tempe yang masih belum menjadi pastinya tidak akan laku dan tiadalah rezekinya pada hari itu. Dalam suasana hatinya yang sedih, dia yang memang kuat beribadah teringat akan firman Allah yang menyatakan bahawa Allah dapat melakukan perkara-perkara ajaib,bahawa bagiNya tiada yang mustahil. Lalu diapun mengangkat kedua tangannya sambil berdoa , "Ya Allah , aku memohon kepadaMu agar kacang soya ini menjadi tempe. Amin"


Begitulah doa ringkas yang dipanjatkan dengan sepenuh hatinya. Dia sangat yakin bahawa Allah pasti mengabulkan doanya. Dengan tenang perempuan tua itu menekan-nekan bungkusan bakal tempe dengan hujung jarinya dan dia pun membuka sikit bungkusan itu untuk menyaksikan keajaiban kacang soya itu menjadi tempe.

Namun, dia termenung seketika sebab kacang tu masih tetap kacang soya.
Namun dia tidak putus asa, sebaliknya berfikir mungkin doanya kurang jelas didengar oleh Allah. Maka dia pun mengangkat kedua tangannya semula dan berdoa lagi. "Ya Allah, aku tahu bahawa tiada yang mustahil bagiMu. Bantu lah aku supaya hari ini aku dapat menjual tempe kerana inilah mata pencarianku. Aku mohon agar jadikanlah kacang soyaku ini kepada tempe, Amin".

Dengan penuh harapan dan debaran dia pun sekali lagi membuka sedikit bungkusan tu. Apakah yang terjadi? Dia termangu dan hairan apabila tempenya masih tetap begitu!! Sementara itu hari pun semakin meninggi sudah tentu pasar sudah mula didatangi ramai orang. Dia tetap tidak kecewa atas doanya yang belum terkabul. Walaubagaimanapun kerana keyakinannya yang sangat tinggi dia bercadang untuk tetap pergi ke pasar membawa barang jualannya itu. Perempuan tua itu pun berserah pada Tuhan dan meneruskan pemergian ke pasar sambil berdoa dengan harapan apabila sampai di pasar kesemua tempenya akan masak.


Dia berfikir mungkin keajaiban Allah akan terjadi semasa perjalanannya ke pasar. Sebelum keluar dari rumah, dia sempat mengangkat kedua tangannya untuk berdoa. "Ya Allah, aku percaya, Engkau akan mengabulkan doaku. Sementara aku berjalan menuju ke pasar, Engkau kurniakanlah keajaiban ini buatku, jadikanlah tempe ini. Amin". Lalu dia pun berangkat. Di sepanjang perjalanan dia tetap tidak lupa membaca doa di dalam hatinya. Sesampai sahaja di pasar, segera dia meletakkan barang-barangnya. Hatinya betul-betul yakin yang tempenya sekarang mesti sudah menjadi. Dengan hati yg berdebar-debar dia pun membuka bakulnya dan menekan-nekan dengan jarinya setiap bungkusan tempe yang ada.


Perlahan-lahan dia membuka sedikit daun pembungkusnya dan melihat isinya. Apa yang terjadi? Tempenya masih belum menjadi!! Dia pun kaget seketika lalu menarik nafas dalam-dalam. Dalam hatinya sudah mula merasa sedikit kecewa dan putus asa kepada Allah kerana doanya tidak dikabulkan. Dia berasakan Tuhan tidak adil. Tuhan tidak kasihan padanya, inilah satu-satunya punca rezekinya, hasil jualan tempe. Dia akhirnya cuma duduk sahaja tanpa mempamerkan barang jualannya sebab dia berasakan bahawa tiada orang yang akan membeli tempe yang baru separuh menjadi. Sementara itu hari pun semakin petang dan pasar sudah mulai sepi, para pembeli sudah mula kurang.

Dia meninjau-ninjau kawan-kawan sesama penjual tempe, tempe mereka sudah hampir habis. Dia tertunduk lesu seperti tidak sanggup menghadapi kenyataan bahawa hari ini tiada hasil jualan yang boleh dibawa pulang. Namun jauh di sudut hatinya masih menaruh harapan terakhir kepada Allah, pasti Allah akan menolongnya. Walaupun dia tahu bahawa pada hari itu dia tidak akan dapat pendapatan langsung, namun dia tetap berdoa buat kali terakhir, "Ya Allah,berikanlah penyelesaian terbaik terhadap tempeku yang belum menjadi ini."


Tiba-tiba dia dikejutkan dengan teguran seorang wanita.

"Maaf ya, saya ingin bertanya, Makcik ada tak menjual tempe yang belum menjadi? Dari tadi saya sudah pusing keliling pasar ini untuk mencarinya tapi masih belum berjumpa lagi." Dia termenung dan terpinga-pinga seketika. Hatinya terkejut sebab sejak berpuluh tahun menjual tempe, tidak pernah seorang pun pelanggannya mencari tempe yang belum menjadi.

Sebelum dia menjawab sapaan wanita di depannya itu, cepat-cepat dia berdoa di dalam hatinya"Ya Allah, saat ini aku tidak mahu tempe ini menjadi lagi. Biarlah tempe ini seperti semula, Amin".
Sebelum dia menjawab pertanyaan wanita itu, dia membuka sedikit daun penutup tempenya. Alangkah seronoknya dia, ternyata memang benar tempenya masih belum menjadi! Dia pun rasa gembira dalam hatinya dan bersyukur pada Allah. Wanita itu pun memborong habis kesemua tempenya yang belum menjadi itu. Sebelum wanita tu pergi, dia sempat bertanya wanita itu, "Mengapa hendak membeli tempe yang belum jadi?" Wanita itu menerangkan bahawa anaknya yang kini berada di England teringin makan tempe dari desa. Memandangkan tempe itu akan dikirimkan ke England,si ibu tadi kenalah membeli tempe yang belum jadi lagi supaya apabila sampai di England nanti akan menjadi tempe yang sempurna. Kalau dikirimkan tempe yang sudah menjadi, nanti di sana tempe itu sudah tidak elok lagi dan rasanya pun kurang sedap.

Perempuan tua itu pun kehairanan dan berfikir rupa-rupanya doanya sudah pun dimakbulkan oleh Tuhan...

MORAL:

1. Kita sering memaksa kehendak kita kepada Allah (S.W.T), sedangkan Dia lebih mengetahui apa yang kita perlukan dan apa yang terbaik untuk kita.

2. Sentiasalah berdoa dalam menjalani kehidupan seharian kita sebagai hamba-Nya yang lemah. Jangan sesekali berputus asa terhadap apa yang dipinta. Percayalah bahawa Allah akan mengabulkan doa kita sesuai dengan rancangan-Nya yang mungkin di luar jangkaan kita.

3. Tiada yang mustahil bagi Allah (S.W.T)

4. Kita sering ingin Allah (S.W.T) memenuhi hak kita, sedangkan kita tidak pernah mahu memenuhi hak Allah seperti menjaga solat 5 waktu, berkata-kata perkara yang berfaedah dan berpesan-pesan ke arah kebaikan.

Semoga tinta bicara ini dapat memberi ruang kepada kita untuk kembali refleksi diri. Sekian...

"Hidup Ini Indah Jika Segalanya Kerana Allah"

11 ulasan:

 1. Salam kitak..

  Moga kitak sihat hendaknya..

  Berdoa sebenarnya adalah membuktikan sifat kehambaan kita di hadapan Allah s.w.t.

  Imam Ibn Athaillah Askandary berkata, "…hendaknya doa permintaanmu adalah untuk menunjukkan sifat kehambaanmu dan menunaikan kewajipan terhadap kemuliaan Tuhanmu.”

  Allah jua penentu segalanya, dan hidup ini indah jika segalanya kerana Allah..

  BalasPadam
 2. Sakam kitak...

  Alhamdulillah, kamek sihat seadanya...

  Terima kasih kerna tidak jemu untuk meninggalkan 'bekas' yang bermanfaat di sini.

  Semoga Allah sentiasa memberkati mereka yang sudi berkongsi ilmu di sini. Ameen.

  BalasPadam
 3. Assalamualaikum semua,
  Tersentuh hati akak. Terima kasih Illiyun.

  Wassalam

  BalasPadam
 4. Wa'alaikumussalam

  KAK NISHA:Sekadar berkongsi cerita yang penuh pengajaran.

  Terima kasih kembali :)

  BalasPadam
 5. salam..:)

  terkadang terlalu cepat kita melatah ..berputus harap dgn apa yang ditakdirkan..namun dalam pada kita kecewa,rupanya ada sinar yang menanti ...Segalanya menagihkan kesabaran kita utk melalui dugaanNya..

  Tksh yaa...menarik sekali cerita:)
  tq sudi kongsi:)

  BalasPadam
 6. Masya-Allah...cerita ini membuatkan diri kita insaf...Semoga kita semua tidak akan jemu meminta dan berdoa daripada Allah dan sentiasa bersangka baik kepadaNya...

  BalasPadam
 7. Salam :)

  PN KARTINI: Allah Mahu Tahu keperluan hamba-Nya. Dia akan memberi apa yang perlu untuk kita, bukan apa yang kita pinta semata-mata.

  Terima kasih kembali ...Salam ukhuwwah :)

  IBU AIMAN:Semoga kita tergolong di kalangan mereka yang sentiasa berbaik sangka terhadap Allah.

  Terima kasih dan salam ukhuwwah :)

  BalasPadam
 8. Salam Ros

  Pengajaran yang patut kita ikut; yakni jangan mudah berputus asa dengan rahmat Allah, berdoa dan berhajat hanya kepada Allah dengan penuh keyakinan, insyaAllah doa kita dikabulkan Allah menurut kesesuaian kita.

  BalasPadam
 9. Salam :)

  KAK WERDAH: Setuju dengan akak...kita hendaklah sentiasa yakin dengan Allah, insyaAllah doa akan dimakbulkan mengikut keperluan kita.

  Terima kasih kak :)

  BalasPadam
 10. bagus cerita ini
  terima kasih berkongsi

  BalasPadam
 11. Salam Kak Normah :)

  Semoga kita semua dapat kutip segala pengajaran dari cerita ini.

  Terima kasih kembali :)

  BalasPadam